De ce purtam verigheta – pe al patrulea deget al mainii stangi –

Nicio alta bijuterie nu ofera mai multe indicatii despre statutul relational al unei persoane ca un inel plasat pe al patrulea deget. Te-ai intrebat vreodata de ce ?

Raspunsul sta atat de adanc scris in istoria civilizatiei umane incat al patrulea deget al mainilor a capatat denumirea aproape universala de inelar. Spun aproape, pentru ca in anumite tari asiatice, al patrulea deget este „degetul nenumit”.

In cultura vestica, insa, stim cu totii ca inelul plasat pe inelar inseamna fie casatorie, fie logodna si pentru asta „vinovati” sunt vechii egipteni. Femeile casatorite purtau un inel – simbol al eternitatii – pe al patrulea deget pentru ca se credea ca exista un nerv care pleaca de la acest deget si care face legatura direct cu inima – centrul dragostei. Astfel, isi aratau public dragostea eterna fata de barbatul care le oferea inelul.

Obiceiul exista si la romani, numai ca acestia credeau ca de la baza degetului inelar pleaca direct spre inima vena dragostei „vena amoris”. De fapt, de la romani pleaca si denumirea „inelar” pentru al patrulea deget al mainii. Latinescul „digitus annularis” folosit pentru a defini anatomic al patrulea deget se traduce prin degetul inelului.

La inceput, doar femeile purtau inel pentru a-si arata statusul marital. Insa, pe masura ce razboaiele s-au intensificat, si barbatii au inceput sa poarte inele din dorinta de a avea cu ei un obiect care sa le aduca aminte de femeia iubita.

In tarile preponderent crestin ortodoxe, in prezent, verigheta este purtata pe inelarul mainii stangi, in timp de in tarile prepondernet catolice, pe inelarul mainii drepte.

Indiferent pe ce mana vei purta verigheta, important este sa reflecte pentru totdeauna iubirea voastra.


Imagini via: Pinterest